ZLATA OLJČNA VEJICA 2013

V sodelovanju z občinami Izola, Koper in Piran ter njihovimi turističnimi združenji ter ob sodelovanju strokovnjakov na tem področju (KGZS - Zavod GO: Kmetijska svetovalna služba Koper, Poskusni center za oljkarstvo, LABS d.o.o. - Inštitut za ekologijo, oljčno olje in kontrolo) letos že četrto leto poteka FESTIVAL ZLATE OLJČNE VEJICE.

Festival obsega:

- tekmovanje osnovnošolcev z naslovom "Oljka, ali te poznam?",

- tekmovanje za zlato oljčno vejico,

- sejmi oljčnega olja (Portorož - 30.3., Izola - 6.4., Koper - 5.5.2013)

 

Tekmovanja petošolcev se je v letošnjem letu udeležilo 15 ekip iz devetih osnovnih šol. V petek, 22. marca so se v jutranjem času pomerili v pisnem delu. Pet najboljših ekip (OŠ Dekani, OŠ Koper, OŠ Livade, dve ekipi OŠ Elvire Vatovec Prade) se je uvrstilo v finale, ki je potekal v obliki kviza. Poleg teoretičnega so morali pokazati tudi nekaj praktičnega znanja - med štirimi olji so morali izbrati najboljše ekstra deviško oljčno olje, poleg tega pa so morali posaditi oljko. Najbolje se je odrezala ekipa iz OŠ Elvire Vatovec iz Prad, ki je v dvajsetih letih, od kar poteka to tekmovanje, že osmič zmagala.

Za oljkarje najpomembnejši del festivala je tekmovanje za zlato oljčno vejico.  V letošnjem letu se je zaradi količinsko slabše letine v tekmovanju pomerilo samo 54 deviških oljčnih olj. Med njimi samo eno ni ustrezalo kategoriji ekstra deviiško oljčno olje (edoo), eno olje je dobilo samo priznanje za kategorijo, šest olj je doseglo srebrno priznanje, kar 46 olj pa zlato oljčno vejico.  V finalu, kjer so med najboljšimi oljčnimi olji izbirali člani kar treh uradnih panelov (slovenski, hrvaški, italijanski) se je pomerilo najprej osem, na koncu pa pet oljčnih olj (Alela Markočič&Vesel - edoo Istrska belica, Jenko Boris - edoo Istrska belica, Marzi Fulvio - edoo, Morgan Franc - edoo,  Sabadin Boris - edoo). Med finalnimi petimi so na vodeni degustaciji  izbrali najbolj všečno olje tudi novinarji in gostinci.

Slavnostna podelitev priznanj je potekala 22. marca na Belvederju.

Najboljša olja:

šampion: Franc MORGAN za ekstra deviško oljčno olje

vicešampion: Boris jENKO za ekstra deviško oljčno olje sorte Istrska belica

vicešampion:  Boris SABADIN za ekstra deviško oljčno olje

šampion za edoo z  zaščiteno označbo porekla - ZOP:

Franc MORGAN za ekstra deviško oljčno olje

šampion za edoo iz ekološke pridelave:

Franc MORGAN za ekstra deviško oljčno olje

šampion za edoo sorte Istrska belica:

Boris JENKO za ekstra deviško oljčno olje sorte

šampion za edoo sorte Leccino:

ALELA Markočič&Vesel za ekstra deviško oljčno olje sorte

najbolj všečno olje po izboru novinarjev in gostincev:

Boris JENKO za ekstra deviško oljčno olje sorte Istrska belica

V priponki je abecedni seznam zlatih priznanj za ZLATO OLJČNO VEJICO 2013.

 

Zlata_oljcna_vejica_2013.pdf