OLJKARSKI IZLET NA GORIŠKO

Na enodnevni oljkarski izlet smo se člani DOSI odpravili v četrtek, 2. junija 2016. Kar gosti deževni oblaki niso pokvarili razpoloženje štirdesetih potnikov, željnih novih spoznanj in druženja. Prvi postanek smo imeli v Vrhpolju in si pod vodstvom župnika Janeza Kržišnika ogleda izjemen mozaik patra Rupnika v cerkvi Sv. Primoža.in Felicijana. 

V Šempetru nas je pričakala predsednica Goriškega oljkarskega društva, Andreja Baša,, ki nam je pripravila zanimiv program z ogledom rastlinjakov, drevesnic in oljarne  Biotehnične šole. Pot nas je vodila še v Šempas, kjer smo si ogledali oljčnik Goriškega oljarja Kante Ernesta.
Obisk kmetije Kante se je zaključil s prijetnim druženjem ob degustacijo oljčnega olja in odlične kave iz družinske pražarne.
Čez Sabotin s čudovitim pogledom na svetu najdaljši kamniti lok Solkanskega mosta smo se pripeljali do Kojskega, ker nas je sprejel predsednik Briških oljkarjev, Božidar Slivnjak. Sledila je predstavitev Briškega oljkarstva in sprehod do oljčnika Jadrana Jakončiča. V nasadu s 160 drevesi Leccina, Istrske belice, črnice in drugih sort je bilo pridelano tudi oljčno olje črnice, ki je prejelo nagrado na nedavnem tekmovanju v Splitu. Gostoljubnost Briških oljkarjev se je poznala tudi ob degustaciji treh vrst oljčnega olja in nagrajenim likerjem iz oljčnih listov.
Posebno pozornost pa smo bili deležni v gradu Dobrovo, kjer nas je sprejel v grajski vinoteki župan občine Brda Franc Mužič. Župan je predstavil občino, programe in ni  šel mimo oljkarstva, ki ga je umestil kot pomembno panogo, ki  poleg vinarstva pomeni priložnost za razvoj kraja. Da je rebula kraljica smo spoznali ob predstavitvi vinoteke gradu in pogostitvi, ki jo je za nas pripravil župan.
Program izleta smo nadaljevali v največji Slovenski kleti Dobrovo, po presenečenju v obliki dobrodošlice s penečo rebulo je sledil voden ogled kleti v pristni domači izvedbi. V degustacijskem prostoru smo dan nadaljevali s pokušino linije Querkus, nadaljevali s merlotom Bagueri 2011 in zaključili s penečim sladkim muškatom (novost kleti za leto 2016). Dobro razpoloženi smo se na Briški malici ustavili v Oljčnem baru v Šmartnem. Tu so nam postregli "domač šalam s sirom, kuhjo z ješprenom in klobaso in čokoladno torto z pomarančnim oljem). Na mini ni manjkal domač kruh in seveda oljčno olje.
Božidar, kot rojen Šmartčan, se je izkazal kot izredni vodič in od vasice na vrhu Brd smo izvedeli res veliko, posebno čast pa smo imeli, ko nas je Božidar popeljal na njegovo razgledno ploščad, kjer smo videli Brda kot na dlani, pa vse do morja.Vreme nam je bilo naklonjeno saj smo se z dežjem srečali šele na povratku tako da nam bo tudi s tega zornega kota ostal izlet v prijetnem spominu.