ZAKLJUČEK tekmovanja za »Zlato oljčno vejico« in tekmovanja »Oljka, ali te poznam?«

Ankaran, 1. april 2016

ZAKLJUČEK tekmovanja za »Zlato oljčno vejico« in tekmovanja »Oljka, ali te poznam?«

 Svečana podelitev nagrad za »Zlato oljčno vejico« in tekmovanja »Oljka, ali te poznam?« je potekala pod pokroviteljstvom občine Ankaran v petek, 1. aprila v Hotelu Convent Adria Ankaran.

 »Zlata oljčna vejica«

 V letošnjem letu je Društvo oljkarjev Slovenske Istre razpisalo že petindvajseto ocenjevanje oljčnih olj na tekmovanju za »Zlato oljčno vejico«, na katero je prispelo 67 vzorcev, med katerimi so bila tudi hrvaška in italijanska olja. V odprti kategoriji je sodelovalo 41 vzorcev, v kategoriji ekološke pridelave 16 vzorcev, v kategoriji sort pa 10 vzorcev Istrske belice. Ostale sorte so bile vključene v odprto kategorijo, ker je v ocenjevanje prispelo manj kot 5 vzorcev posamezne sorte (v skladu z razpisom).

 Senzorično ocenjevanje so izvedli ocenjevalci, ki delujejo pod okriljem Inštituta za oljkarstvo pri UP ZRS in LABS (Barbara Bajda, Vasja Bandelj, Milena Bučar-Miklavčič, Goran Gregorič, Teja Hladnik, Angelo Hlaj, David Hrvatin, Igor Jakomin, Gorazd Jereb, Aleksander Jevnikar, Mirjana Knez, Danilo Markočič, Igor Novak, Aleksandra Ožbolt, Darko Sedmak, Vasilij Valenčič, Ivanka Vergan, Viljanka Vesel, Robert Glavina).

Na osmih srečanjih so izšolani in s strani Mednarodnega sveta za oljke pooblaščeni ocenjevalci ocenili vsa olja, med dvajsetimi najbolje ocenjenimi so odbrali deset najboljših, ki so se pomerila na končnem izboru. Izmed vzorcev, ki so se pomerili v kategoriji sortnih olj so izbrali najboljše sortno olje Istrske belice ter najboljše ekološko pridelano olje iz kategorije ekološke pridelave.

 Šampiona in vice šampiona je izmed desetih najbolje ocenjenih olj izbral panel sestavljen iz 36 izšolanih senzoričnih ocenjevalcev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, ki delujejo v okviru petih panelov (Tržaškega, iz Krasice, Brd, Gorice in nacionalnega Panela) Glede na to, da običajno zadostuje za izvedbo ocenjevanja le osem članov, ima taka številčnost ocenjevalcev veliko večjo težo pri izboru najprestižnejših nazivov pri tekmovanju za »Zlato oljčno vejico«.

 Vodja nacionalnega panela in poznana mednarodna ocenjevalka oljčnih olj Milena Bučar-Miklavčič iz Inštituta za oljkarstvo pri UP ZRS je na podelitvi predstavila nekaj senzoričnih značilnosti tega letnika. Poudarila je, da je ta letnik izjemen po kakovosti tako v slovenskem kot v mednarodnem prostoru in seveda neprimerljiv s povprečno kakovostjo lanskoletnega letnika. Olja odlikuje svežina, ki po vonju in okusu spominja na zdrav plod oljke, obran v primerni zrelosti. Ocenjevalci so zaznali v oljih nekoliko več pikantnosti kot grenkobe, pogosto so bile prisotne arome po mandlju, artičoki in zeleni travi. Za letošnje tekmovanje je značilna zelo velika kakovostna izenačenost, razlike v ocenah so res minimalne, zato pohvala vsem sodelujočim.

 Med petimi vzorci oljčnih olj z zaščiteno označbo porekla ( ZOP) »Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre«, ki so jih ocenili uradni ocenjevalci kot najboljše med 25 olji ZOP, je posebna komisija sestavljena iz novinarjev in gostincev izbrala najbolj všečno olje. To priznanje je dobilo ekstra deviško oljčno olje sorte Istrska belica Oljarne Lisjak.Po izboru so udeleženci ocenjevanja lahko poskusili več različnih jedi, s katerimi so lahko preizkusili tri olja in ugotovili, katero olje se najbolj ujema s hrano.

 V kategoriji olj ekološke pridelave je dobilo najvišjo oceno in naziv šampiona EDOO ekološke pridelave olje Franca Morgana iz Grintovca (Šmarje), šampion EDOO sorte Istrska belica pa je postalo olje Marka Marancina iz Šareda (Izola).

 Šampion »Zlate oljčne vejice« je postalo olje Istrske belice Mirana Adamiča iz Kopra , vicešampion »Zlate oljčne vejice« je postalo olje Oljarne Lisjak iz Šalare (Koper) in olje Istrske belice Borisa Sabadina iz Kopra. Med TOP-10 so se uvrstila še olja Janka Bočaja, Tamare Glavina iz Vinske kleti Santomas, Zdenka Hrvatina, Arsena Jurinčiča, Marka Marancina, Franca Morgana in Vlada Munde iz Domačije Munda.

 »Oljka, ali te poznam?

V okviru »Festivala zlate oljčne vejice« je tudi letos - že triindvajsetič- potekalo tekmovanje Osnovnih šol – petošolcev v poznavanju gojenja oljk. Na letošnje tekmovanje, ki ga strokovno vodi mag. Viljanka Vesel iz KGZS - Zavod GO, Poskusni center za oljkarstvo, se je prijavilo petnajst tričlanskih ekip iz enajstih šol iz regije. Mladi »oljkarji« so se v prvem delu tekmovanja preizkusili v teoretičnem znanju, tako da so reševali teste o poznavanju oljk, v drugem pa se je najboljših pet ekip po pisnem delu v finalu preizkusilo v kvizu »Oljka, ali te poznam?«. Zanimivo je bilo predvsem na praktičnem delu, kjer so se morali osnovnošolci izkazati kot degustatorji oljčnega olja in posaditi oljko, kar jim bo zagotovo ostalo še dolgo v spominu. Prehodni pokal KZ Agraria Koper, ki kot pokrovitelj tekmovanja že od začetka spremlja bodoče oljkarje, so največkrat prejeli učenci iz OŠ Elvira Vatovec iz Prad. Tokrat je zmagala ekipa Osnovne šole Livade iz Izole pod mentorstvom Marine Potočnik. Zmagovalno ekipo so sestavljali Ema Rizvić, Jernej Vuk in Max Mehle. 

zov_2016.pdf

kviz_1994_2015.pdf