MASLINA SPLIT 2016

 27. februar 2016, Split, Hrvaška

MASLINA SPLIT 2016 - slovensko oljčno olje v vrhu

Pod pokroviteljstvom predsednice RH Kolinde Grabar Kitarović in prisotnostjo župana Splitsko-dalmatinske županije je v Splitu potekala 13. tradicionalna manifestacija oljkarjev Mediterana MASLINA SPLIT 2016, kjer so blestela slovenska oljčna olja. Na tekmovanje je prispelo 450 vzorcev oljčnega olja, med katerimi je bilo 78 vzorcev slovenskih, med temi pa je zlato priznanje prejelo kar 66 vzorcev.

Plakete za najboljša sortna olja je dobilo 34 vzorcev, med katerimi je bilo pet slovenskih oljčnih olj: Miran Adamič – Maurino, Vanja Dujc – Itrana, Jadran Jakončič – Briška Črnica, Domačija Munda – Črnica Boris Sabadin – Grignan.

V okviru prireditve so podelili tudi plakete za najnižjo kislinsko stopnjo, peroksidno število, najboljšo oceno sadežnosti, grenkobe in najboljšo oceno za pikantnost.

Plaketo za najboljšo oceno sadežnosti je dobilo olje Franca Morgana, plaketo za najnižje peroksidno število pa olje Borisa Sabadina – BEM.

Med plaketami TOP-10 za večsortno olje se je znašlo tudi eno slovensko – Domačija Munda, med TOP-10 za sortna olja pa se je uvrstilo kar šest slovenskih olj: Vanja Dujc, Jadran Jakončič, Boris Marinič, Domačija Munda, Milutin Pekeč ter olje Nives in Boža Velikonje.

Na prireditvi so podelili tudi osem šampionskih nazivov: za najboljši izgled pakiranja, za proizvod iz oljke, za sorto Oblica, za ekološko olje, šampiona med sortnimi olji, šampiona med večsortnimi olji, šampiona »Masline Split 2016«, šampiona oljarne ter štiri vicešampione: sortnih olj, večsortnih olj in dva vicešampiona »Masline Split 2016«.

Šampion za kategorijo ekoloških olj je postalo olje Domačije Munda, prav tako pa tudi šampion med večsortnimi olji, med sortnimi olji pa je postalo šampion olje Vanje Dujca.

Šampion »Masline Split 2016«je postalo olje Vanje Dujca, vicešampion pa je bilo olje Jadrana Jakončiča.

 

Maslina_Split_2016_-_priznanja