OLIUM OLIVARUM 2016

12. marec 2016, Krasica - Buje, Hrvaška

19. OLEUM OLIVARUM – slovensko olje zmagalo med 171 vzorci

Na regijskem ocenjevanju ekstra deviških oljčnih olj, ki je potekalo od 25. februarja do 11. marca 2016 v Krasici – Buje, Hrvaška, so velik uspeh ponovno dosegli slovenski oljkarji.

Med 171 vzorci, ki so prispeli na ocenjevanje, je bila za najboljše ekstra deviško oljčno olje razglašena zvrst Dina Pucerja iz Ankarana. Drugo mesto je zasedel Miran Adamič iz Kopra s sorto Leccino, med najboljših 10 pa sta se uvrstila še Miran Adamič z Istrsko belico in Janko Bočaj iz Bočajev s svojo zvrstjo.

Zlate medalje so na razglasitvi 12. marca 2016 v Krasici prejeli še sledeči pridelovalci iz Slovenije: Panger Valter (Buga), 2 zlati Turistična kmetija Tonin iz Puč (za zvrst in Istrsko belico).

Srečanje OLEUM OLIVARUM, ki je letos že 19-ič potekalo pod pokroviteljstvom Občine Buje in Istrske županije, velja za eno vidnejših regijskih ocenjevanj oljčnih olj. Letos so organizatorji podelili 90 zlatih, 41 srebrnih in 20 bronastih medalj, 14 oljčnih olj pa je ostalo brez priznanj. Kar 165 vzorcev je doseglo kakovostni razred »ekstra deviško oljčno olje«.

Na ocenjevanju je bila prisotna tudi slovenska strokovna komponenta, saj je fizikalno kemične analize izvedel izolski LABS, d.o.o., Inštitut za ekologijo, oljčni olje in kontrolo, senzorično ocenjevanje pa je izvedel mešan panel sestavljen iz strokovno usposobljenih ocenjevalcev Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU) iz Buj in članov panela Znanstveno raziskovalnega središča Univerze na Primorskem iz Kopra.

Letošnja slovenska zmaga Dina Pucerja v Krasici je bila že druga v zadnjih letih, saj je prvo mesto leta 2012 že osvojil slovenski oljkar Janko Bočaj.

Žal smo v Krasici pogrešali briške in vipavske oljkarje, ki bi s svojimi izvrstnimi oljčnimi olji bero slovenskih priznanj nedvomno povečali.

 

maslinarima-iz-slovenske-istre-prvo-i-drugo-mjesto-za-ulja-522526.pdf