Ocenjevanje za Zlato oljčno vejico v zaključni fazi

 

Izola, 11. marec 2016

Ocenjevanje za Zlato oljčno vejico v zaključni fazi (fotografije Miran Adamič)

V hotelu Belvedere nad Izolo je 36 slovenskih, hrvaških in italijanskih degustatorjev (izšolanih senzoričnih ocenjevalcev deviškega oljčnega olja) izmed desetih najbolje ocenjenih vzorcev v predizboru izbralo šampiona Festivala Zlate oljčne vejice.

Društvo oljkarjev Slovenske Istre je razpisalo že petindvajseto ocenjevanje oljčnih olj na tekmovanju za Zlato oljčno vejico. Na letošnje ocenjevanje je prispelo 67 vzorcev, med katerimi so tudi hrvaška in italijanska olja. Senzorično ocenjevanje so izvedli ocenjevalci, ki delujejo pod okriljem UP ZRS in LABS. Na osmih srečanjih so izšolani in s strani Mednarodnega sveta za oljke pooblaščeni ocenjevalci ocenili vsa olja, med dvajsetimi najbolje ocenjenimi pa so odbrali deset najboljših, ki so se pomerila na končnem izboru. Izmed vzorcev, ki so se pomerili v kategoriji sortnih olj so izbrali najboljše sortno olje iz Istrske belice ter iz kategorije ekološke pridelave še najboljše EKO olje.

Na končnem izboru, ki je potekalo v hotelu Belvedere, se je oblikoval panel sestavljen iz 36 degustatorjev iz Italije, Hrvaške in Slovenije, ki delujejo v okviru štirih panelov. Glede na to, da običajno zadostuje za izvedbo ocenjevanja le osem članov, ima taka številčnost ocenjevalcev veliko večjo težo pri izboru najprestižnejših nazivov pri tekmovanju za »Zlato oljčno vejico«. Med desetimi najboljšimi vzorci olja – TOP 10, ki so se razlikovala le v niansah, so v petek izbrali najboljše, ki se bodo ponašali z nazivom šampiona in dveh vicešampionov.

Kdo so pridelovalci oljčnega olja, ki se bo ponašalo s šampionskim in drugimi prestižnimi priznanji, bomo razkrili na svečani podelitvi nagrad, ki bo letos pod pokroviteljstvom občine Ankaran v petek, 1. aprila v Hotelu Convent Adria Ankaran.